Ronde diamanten

Ronde diamanten, ook wel briljanten genoemd, zijn misschien wel de meest klassieke stenen die er bestaan. Ongeveer 75% van de diamanten die tegenwoordig verhandeld worden, zijn ronde diamanten. Voor verlovingsringen is een ronde diamant veruit de meest populaire keuze. Deze schitterende steen geeft een verlovingsring een klassiek en tijdloos uiterlijk, en blijft een leven lang mooi.


De ronde slijpvorm is de oudst bekende slijpvorm voor een diamant, en is ontwikkeld om maximale schittering uit de steen te halen. Dit maakt dat deze ronde vorm het eerste is wat de meeste mensen voor zich zien bij het horen van het woord ‘diamant’. Ondanks dat de vorm ‘rond’ heet, ziet de diamant er vanuit een zijaanzicht helemaal niet rond uit. De benaming ‘rond’ komt van het bovenaanzicht van de steen. In een (verlovings)ring ziet men de ring alleen van bovenaf, en dan ziet hij er wel degelijk rond uit.

De briljant bevat 58 vlakken, ook wel facetten genoemd, die samen zorgen voor optimale lichtinval en –reflectie. Het grootste facet, het platte vlak bovenop de diamant, wordt de tafel genoemd, het deel wat het breedste is in diameter de gordel, en kleinste deel dat helemaal onder de diamant zit heet het ocult. Tussen het ocult en de gordel bevindt zich het paviljoen. Deze facetten bevinden zich niet alleen op vaste plaatsen in de steen, maar hebben ook exact berekende afmetingen die de glinstering van de diamant optimaliseren.
Wat deze ring tot een waardevolle en prachtige verlovingsring maakt, is dus een combinatie van de prachtige steen en de geavanceerde slijptechniek, die samen zorgen voor een prachtige schittering die mensenlevens lang meegaat. Een verlovingsring met een ronde diamant als steen is dus altijd een goede keuze als u wilt gaan voor een klassieke en tijdloze steen die de onverwoestbaarheid en de schittering van uw relatie weergeeft.